Buitenschrijnwerk

  • Algemeen
  • Ramen
  • Beglazing

Ook buitenschrijnwerk moet aan bepaalde U-waarden voldoen, apart of in combinatie met de beglazing. De isolatiewaarde van het schrijnwerk heeft immers een invloed op de energieprestaties van je huis.
Hoe goed isoleren ramen? Hoe energiezuinig zijn de profielen? Dat is belangrijk om te weten want hoogrendementsglas heeft enkel nut als het in een goed isolerend raamwerk is geplaatst.

De isolatiewaarde van buitenschrijnwerk is doorheen de jaren sterk toegenomen.
Hout scoort goed op thermisch vlak. Bij PVC-schrijnwerk speelt vooral het aantal kamers in de profielen een rol.
In aluminiumramen is meestal een thermische onderbreking in kunstof verwerkt. Welke materiaal je ook kiest, let goed op de U-waarde van het schrijnwerk. Hoe lager het cijfer, hoe beter voor je energieverbruik.

Tabel: Vergelijking van de isolerende U-waarden volgens types van beglazing en raamprofielen:

Hout PVC 1 kamer PVC meerdere kamers Aluminium zonder thermische onderbreking Aluminium zonder thermische onderbreking
HR-beglazing 1,8 2,0 1,7 2,6 2,2
3-dubbele beglazing 1,5 1,8 1,4 2,3 1,9

HR=hoogrendementsbeglazing

De norm voor een passiefhuis

Voor transparante bouwdelen en schrijnwerk gelden andere prestatie-eisen. Deze prestatie-eisen worden opgelegd voor zowel beglazing als schrijnwerk, om mogelijke condensatieproblemen te vermijden.

  • U-waarde van buitenschrijnwerk (frame): Uf < 0,8 W/m2K
  • U-waarde van beglazing (glass): Ug < 0,8 W/m2K
  • U-waarde van het gehele raam (window): Uw < 0,8 W/m2K

Ramen

Het belang van ramen in een woning gaat veel verder dan enkel het voorzien van wat daglicht. Zo zijn ramen een belangrijke factor bij het bepalen van het uitzicht van je huis en kunnen ze ook het wooncomfort binnenshuis aanzienlijk verhogen.

PVC ramen

De isolatiewaarde van PVC ramen

Eén van de belangrijkste eigenschappen van pvc is dat het goed isoleert, zowel thermisch als akoestisch. Pvc profielen bestaan namelijk uit een aantal holle ruimtes die kamers worden genoemd. Hoe meer kamers een pvc profiel bevat, des te beter zijn isolatiewaarde zal zijn. Bovendien scoort een pvc raam qua isolatiewaarde over het algemeen beter dan aluminium.

Onderhoud van PVC ramen

Het onderhoud van pvc ramen is vrij makkelijk. Zo vereist een pvc raam geen speciale reinigings- of onderhoudsmiddeltjes en is een vochtige doek voldoende om pvc ramen schoon te maken.

PVC ramen: uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

Vroeger oogden pvc ramen nogal kunstmatig, maar dat is volledig verleden tijd. Vandaag staan pvc ramen namelijk bekend om hun duurzaamheid. Ondanks de vele voordelen van het materiaal behoort pvc ook tot de goedkoopste materialen voor raamkaders. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het marktaandeel een stijgende tendens vertoont.

Houten ramen

Omwille van zijn goede score is hout nog steeds een erg populair materiaal voor ramen; een feit waar de bijzonder warme uitstraling van hout allicht iets mee te maken heeft.

Houten ramen schilderen? Geen probleem!

Hout is een erg makkelijk en leuk materiaal om mee te werken. Zo kan je houten raamprofielen krijgen in vele vormen en afmetingen, en zijn houten ramen makkelijk te schilderen. Ben je dus het kleurtje van je houten ramen beu, dan moet je deze enkel wat afschuren en je kan er een nieuw tintje opzetten.

Houten ramen beperken warmteverliezen

In tegenstelling van pvc of aluminium hebben houten raamprofielen van nature een hoge isolatiewaarde. Houten ramen zijn dan ook ideaal om warmteverliezen tegen te gaan. Zo zal je minder energie verbruiken, wat he snel zal merken aan je energiefactuur. Zeker in combinatie met superisolerende beglazing zullen ramen in hout je wooncomfort aanzienlijk verbeteren!

Houten ramen zijn heel duurzaam

Wanneer je je houten ramen op een correcte manier onderhoudt zullen deze jarenlang karakter geven aan je huis. Hout is namelijk een ers duurzaam materiaal dat alleen maar meer charme krijgt doorheen de jaren.

Dubbel glas versus hoogrendementsglas

Fysiek is er geen verschil te bespeuren tussen dubbel glas en hoogrendementsglas. Dubbel glas maakt klassiek gebruik van droge lucht als isolator tussen de glasplaten. Lucht is een prima isolator, maar haalt het niet bij het isolerend gas dat in de luchtspouw van hoogrendementsglas gebruikt wordt.

Superisolerende beglazing

Een andere vorm van thermisch isolerend glas is driedubbele beglazing, ook wel superisolerende beglazing genoemd. Deze beglazing bestaat uit 3 glasbladen en 2 spouwen met daarin ook weer het isolerende glas. Deze beglazing behaalt nog betere U-waarden dan hoogrendementsbeglazing, maar de kostprijs is helaas wel aan de hogere kant. Het zijn dan ook vooral de passiefhuizen waarin isolatieglas toegepast wordt.

Soort vensterglas (U-waarde)
Enkel glas (5,8)
Voorzetraam zonder coating (2,7)
Dubbel glas (2,7)
Voorzetraam met coating (1,8)
HR (1,7 – 2,0)
HR+ (1,3 – 1,6)
HR++ (Max. 1,2)
Triple glas (0,5 – 0,9)

Bij de installatie van ramen speelt het aspect isolatie en energiebesparing een steeds grotere rol. De tijd dat gewone dubbele beglazing voldoende was, ligt achter ons. Er zijn tal van nieuwe normen waaraan de isolatiewaarden van het raam worden getoetst in het kader van de isolatie van het hele gebouw.

Warmteverlies per vierkante meter

De isolatiewaarde van glas en raam wordt uitgedrukt in verschillende U-waarden. De U-waarde drukt het warmteverlies per vierkante meter uit (U/W.m².K).

  • Uf-waarde = U-waarde van het raamprofiel (= U frame)
  • Ug-waarde = U-waarde van het glas (= U glass)
  • Uw-waarde = globale U-waarde van glas en raamprofiel (= U window)
Hoogrendementsglas

Het inmiddels ingeburgerde hoogrendementsglas heeft een Ug-waarde van 1,1 W/m²K. Die waarde wordt nog verbeterd met de zogenaamde ‘Warm-Edge’ afstandhouders – dat zijn profieltjes tussen de twee glasbladen – wat het warmteverlies ter hoogte van de glasrand vermindert.

Deze nieuw ontwikkelde profieltjes tussen de glasbladen beperken de mogelijke vorming van condens bij vriestemperaturen in het randbereik van het frame rondom het glasoppervlak. Dat zorgt voor een verbetering van de warmtedoorgangscoëfficiënt van het volledige raam.

Het gebeurt courant dat eigenaars van woningen die gebouwd werden in de jaren negentig (gewoon dubbel glas), het schrijnwerk van de ramen vervangen door nieuwe materialen met het basis 1,1 hoogrendementsglas.

Besparen

Een goed idee, want op die manier besparen ze al snel tot 30 procent energiekosten per jaar.