Vloer, dak en muurisolatie

minder energie verbruiken

Isoleren loont de moeite

Wie zijn huis isoleert, verbruikt minder energie. De kosten van het isolatiemateriaal verdien je binnen een redelijke tijd terug.

  • Voor dakisolatie met minerale wol in minder dan twee jaar
  • Als je diezelfde wol in je spouwmuur gebruikt (MW), bedraagt de terugverdientijd vijf jaar
  • Je vloer isoleren verdien je terug in minder dan 10 jaar
Woodville Design besparen door isolatie
Dakisolatie

Om warmteverliezen tegen te gaan is goed isoleren de belangrijkste boodschap. Omdat de wetten van de fysica bepalen dat warmte stijgt, gaat er namelijk veel warmte verloren via een dak zonder isolatie. Door dakisolatie te plaasten kan je daarom al snel tot 30% besparen op je verwarmingskosten. Het lagere energieverbruik zal bovendien niet alleen je energiefactuur doen dalen; door een verminderde CO2-uitstoot draag je ook je steentje bij aan een beter milieu.
Je dak isoleren kan je een flink pak geld besparen. Even een voorbeeld geven: een dak isoleren van 150m2 met isolatie van 6cm dik levert al snel een besparing op van 490 euro per jaar. Dus op 20 jaar boek je een rendement van 8.000 Euro. Ter vergelijking: het bedrag van je investering 20 jaar op een spaarboekje laten staan levert 362 euro op.

Muurisolatie

Je kunt er niet omheen: muurisolatie biedt niets dan voordelen. Door goed te isoleren word je beloond met een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.
Om aan te geven hoe goed een muur geïsoleerd is, wordt de zogenaamde U-waarde gebruikt. Zo zal een goed geïsoleerde muur een lage U-waarde hebben, terwijl slechte muurisolatie hoger zal scoren. Die score wordt uitgedrukt in W/m2K, wat in mensentaal staat voor de hoeveelheid warmte die door een muur wordt doorgelaten. Het energieprestatiebesluit bepaalt nu dat de U-waarde van buitenmuren bij woningen maximum 0,32 W/m2K mag bedragen en zelfs 0,24 W/m2K vanaf 2014.

Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan de plaatsing van muurisolatie. Laat dat echter geen reden zijn om te gaan besparen op muurisolatie; je verdient die investering sowieso terug! Muurisolatie heeft namelijk als doel om het verlies van warmte te beperken, waardoor die warmte beter binnen blijft en je dus minder vaak je centrale verwarming zal moeten inschakelen.

Vloerisolatie

Het isoleren van vloeren lijkt misschien niet zo belangrijk als dak- of muurisolatie maar toch is ook vloerisolatie een absolute must om warmteverliezen tegen te gaan. Gemiddeld 25% van de warmte die in een woning verloren gaat, ontsnapt via het vloeroppervlak. Vloerisolatie is dus een sterke aanrader. Elke vorm van warmteverlies is namelijk een spelbreker voor wie het energieverbruik in zijn woning wil beperken.

De norm voor een passiefhuis?

Voor niet-transparante bouwdelen zoals vloeren, muren en daken moet gelden dat U < 0,15 W/m²K.